Singoallas bakgrund

Skrivet av Catarina Tandefeldt, Kennel Hayawani

Åren 1989 0ch 1991 importerade vår kennel (Hayawani) en tik och en hanhund från England, SUCh NUCh Celestial Lady of Jank (Nambi) och NORDUCh Mwenga Kintu Mwingereza (Kintu). De visade sig ha utmärkt temperament och sundhet och dessa två blev föräldrar till vår första kull 1993. Deras sex valpar fick alla samma fina mentalitet och sundhet som sina föräldrar.

Tyvärr fick Nambi bara en kull så efter att ha väntat och hoppats i tre år bestämde vi oss för att ta in ännu en tik från England från ungefär samma linjer som Nambi och Kintu. Vi kände till dessa linjer så väl och kände också flera av hundarna personligen så vi tyckte inte att vi kunde göra ett bättre val.

Linjerna var en del gamla afrikanska (Challenger´s Chipo, Rip of Colemore) och också Ulundi, Shangara, Mushana och Maxwood, några gamla engelska (Kinza) och ganska mycket Janak.

Så i början av 1997 kom Nozipo till oss. De nya linjer hon förde med sig var Jespah Alekzandr of Janak, Trendsetter Mtoko och vår Kintus syster Mwenga Marijka. Nozipo kom från en kull på tolv fina valpar, en sinus, men i övrigt inga defekter.

Nozipo – det är Moppan på vår hemsida – var den vackraste valp vi någonsin sett! Elegant, välbyggd och med det vänligaste och mjukaste sätt. Tyvärr tyckte hon inte alls om hundutställningar annars hade hon lätt erövrat alla upptänkliga titlar! Men hon är en typisk ”hemmafru” och har tagit väl hand om barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Moppan är ursprunget till den fina tiklinje som finns bakom Singoalla.

Till Moppans första kull valde vi Amukela Mambana Anzu från Kennel Masithela i Norge. Han kompletterade henne perfekt. De fick tolv fina valpar, jämna i färg och storlek. I kullen fanns en ridgelös valp, en med extra virvlar i ridgen och en med bara en virvel. I övrigt inga defekter. Från denna kull, Moyokullen, kommer tre champions, en av dem är Singoallas mamma Roza (Zerafina Moyo).

Tyvärr dödades Zappa av en bil när han var fyra år så Moyokullen är hans enda.

Singoallas mamma Roza är den bästa ridgebacktik jag kan tänka mig, stark, stolt, vänlig, självsäker och väldigt vacker. Lite stor kanske, men väldigt välbyggd och hon rör sig fantastiskt. Hennes mentaltest och MH är utmärkta. Rozas utställningskarriär har varit lite ojämn, men att bli champion vid sex års ålder efter att ha haft två valpkullar är i sig ett bevis på hög kvalitet!

I Moyokullen är åtta röntgade, alla med armbågar ua och höftleder A utom en tik som hade C. De är mentaltestade inofficiellt och MH-beskrivna.

Fyra från Moyo-kullen går i avel: Zazazela Moyo (Ozzy), Zamburo Moyo (Penti), Zindzi Moyo (Nefer) och Zerafina Moyo (Roza).

Eftersom Roza är en stor tik har vi valt hanhundar som inte är så stora till henne och till hennes kull nr2 hittade vi Nambala Qam of Savannah Winds i Holland.

Ett par år tidigare hade vi planerat att importera en hanvalp från Nambala Kennel på Nya Zeeland, vi hade lärt oss allt om deras hundar och tyckte mycket om det vi fått reda på. Importen genomfördes aldrig på grund av den långa flygresan valpen hade fått utstå. Så vilken lycka att hitta en hanhund från samma linjer i Europa! Qam är min absoluta favorit bland hanhundar, kanske inte den vackraste, men med så mycket personlighet och charm, lätt att leva med och med en stor portion av det där lilla extra, som är så svårt att hitta! Han är dock mycket välbyggd och har bland många fina exteriöra detaljer en utmärkt front.

Rozas kull med Qam, Rangikullen, blev väldigt blandad: tre levernosar, två mycket mörkröda och tre vetefärgade. I kullen fanns två valpar med sinus, båda opererades framgångsrikt och mår utmärkt, i övrigt inga defekter i kullen. Alla utom en är röntgade med armbågar ua och höftleder A. En av dessa har A/D.